dimecres, 3 de juny del 2009

TIANANMEN 1989 - 天安门广场 - 天安門廣場

La Plaça Tiananmen és la plaça més gran del món, amb una area total de 440.000 metres quadrats. La plaça es va construir seguint l’eix sud-nord de la ciutat prohibida. Al centre hi trobem el mausoleu de Mao Zedong. En aquesta plaça és on es va produir la revolta de la plaça Tiananmen el 4 de juny de1989, també coneguda com la massacre de Tiananmen.
La revolta és va iniciar el 15 d’abril de 1989, on en motiu d’uns actes per honorar la mort de Hu Yaobang (dirigent i antic secretari general del partit comunista chines), els estudiants van iniciar manifestacions contra la política china i el comportament de la seva classe política.
La falta de llibertats, el control de l’estat sobre l’economia, les relacions socials i la alarmant corrupció política, van provocar l’inici de les protestes. El que va començar com una protesta estudiantil va anar augmentant de tamany amb el pas del dies. Si van sumar tot tipus de col·lectius, obrers, grups d’intel·lectuals i ciutadans de tota classe social, fins a fer-se amb el control dels carrers de Pekín. Donant lloc a la “primavera de Pekín” com es va anomenar a el primer gran moviment popular de la República Popular de China. Les seves reclamacions eren canviar el sistema polític i econòmic i transformar el país en una democràcia.
El 20 de maig, el govern va proclamar la llei marcial en vuit districtes de Pekín; però els manifestant entre barricades van aturar l’escomesa de l’exèrcit.
Les autoritats van optar per posar fi a les protestes amb l’incursió de les forces de l’estat a la plaça la nit del 3 al 4 de juny de 1989. El resultat, més de 700 estudiants morts, juntament amb l’arrest massius de protestants. Per posar fi a les manifestacions, l’exèrcit va utilitzar tot tipus de vehicles militars, que s’emportaven per davant a tot el que s’interposava en el seu camí. Les camaras de televisió, varen transmetre per a tot el món les sanguinàries i despietades imatges del tancs de guerra atropellant a manifestants, juntament amb escenes de fum, sang i molts morts.

Així que en un dia com avui voldria recordar-vos uns fets com aquest, per recordar i honorar a tots aquells que ha perdut la vida en l’intent de lluitar per un món més lliure.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

GRÀCIES PER DEIXAR EL TEU COMENTARI.